Frytkownica beztłuszczowa obiecuje zrewolucjonizować życie w kuchni, prowadząc nas naturalnie w kierunku zdrowszych i mniej tłustych potraw. I chociaż prawdą jest, że za pomocą tego urządzenia można gotować, podgrzewać, suszyć i rozmrażać różne potrawy, równie ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystko, co normalnie smażymy, można gotować we frytkownicy z tym samym rezultatem.
Zobaczmy więc, co przyrządzać we frytkownicy beztłuszczowej; dzięki wskazówkom i poradom ekspertów Ariete odkryjemy wszystkie metody gotowania i potrawy, które najlepiej sprawdzają się we frytkownicy beztłuszczowej.
Frytkownica beztłuszczowa wykorzystuje system gotowania na gorące powietrze, aby przyrządzać potrawy równomiernie i tak aby były chrupiące. Ciepło jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz urządzenia dzięki obecności wentylatora.
Dzięki swojemu unikalnemu działaniu te urządzenie umożliwia uzyskanie efektu podobnego do smażenia, ale bez użycia oleju, masła lub innych tłuszczów podczas gotowania.
Pieczenie: to najczęstsza metoda gotowania. Potrawy po prostu umieszcza się we urządzeniu i gotuje do pożądanej temperatury przez określony czas.
Grillowanie: ta metoda jest idealna do przygotowywania mięsa, ryb i warzyw. Grill wytwarza chrupiącą i smaczną skórkę.
Gotowanie na parze: ta metoda jest idealna do przygotowywania warzyw i innych delikatnych potraw. Para pozwala zachować wartości odżywcze potraw.
Gotowanie w niskiej temperaturze: ta metoda jest idealna do przygotowywania mięsa, ryb i warzyw. Gotowanie w niskiej temperaturze daje miększy i soczystszy rezultat.
Ogólnie rzecz biorąc, we frytkownicy beztłuszczowej można przyrządzać szeroką gamę potraw, od przystawek, dodatków, dań mięsnych i rybnych, deserów i pieczywa, zawsze z doskonałym rezultatem.
Z tego właśnie powodu wiele nowoczesnych frytkownic beztłuszczowych, takich jak te z oferty Ariete, ma kilka wstępnie ustawionych trybów, zaprojektowanych specjalnie do gotowania różnych potraw. Wybierając odpowiedni tryb, nie trzeba już ręcznie ustawiać temperatury i timera , ponieważ urządzenie zakończy gotowanie we właściwym czasie, całkowicie autonomicznie i w sposób całkowicie jednolity.
Dzięki wielu funkcjom frytkownica beztłuszczowa może być używana do gotowania szerokiej gamy potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich, i łatwo przygotowywać nasze ulubione przepisy, aby zachwycić podniebienie całej rodziny.
Mięso: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, kiełbaski, hamburgery, steki itp.
Ryby: łosoś, tuńczyk, labraks, dorsz itp.
Warzywa: ziemniaki, cukinie, marchew, papryka, bakłażany, brokuły, kalafior itp.
Rośliny strączkowe: fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca itp.
Owoce: jabłka, gruszki, banany, ananasy itp.
Słodycze: ciasteczka, muffinki, ciasta itp.
Domowe frytki: Frytki to frytowniczy klasyk. We frytkownicy beztłuszczowej można przygotować chrupiące i smaczne frytki bez użycia oleju.
Skrzydełka z kurczaka: Skrzydełka z kurczaka to kolejny klasyk smażenia. W tym urządzeniu można przygotować chrupiące i soczyste skrzydełka z kurczaka bez użycia oleju.
Kotleciki: Kotleciki to proste i wszechstronne danie. We frytkownicy można przygotować chrupiące i smaczne kotleciki bez użycia oleju.
Grillowane warzywa: Grillowane warzywa to zdrowe i lekkie danie. We frytkownicy beztłuszczowej można przygotować chrupiące i smaczne grillowane warzywa bez użycia oleju.
Słodycze: w tym urządzeniu można również przygotować desery takie jak ciasteczka, muffinki i ciasta.
W skrócie, różnorodność to słowo klucz, wraz z zdrowszymi, ale równie smacznymi metodami gotowania.
Ale czego nie można gotować we frytkownicy beztłuszczowej? Zwykle smażenie na gorąco nie jest odpowiednie dla potraw o bardziej delikatnej konsystencji, takich jak miękkie sery czy niektóre potrawy na bazie jajek.
To samo można powiedzieć o potrawach w cieście. Jeśli gorący olej w kontakcie z płynnym ciastem tworzy smaczną skórkę, to we frytkownicy beztłuszczowej ciasto odklejałoby się od potrawy, którą gotujemy, i osiadałoby na dnie kosza frytkownicy.
Lepiej więc zdecydować się na bardziej suche ciasto, używając bułki tartej, mąki kukurydzianej lub płatków ziemniaczanych. Podobnie lepiej jest przyrządzać warzywa, które były wcześniej zamrożone, aby nie odwodniły się nadmiernie podczas gotowania na parze.
Na koniec, inne potrawy, które nie nadają się do gotowania we frytkownicy beztłuszczowej to surowe zboża (takie jak ryż, pszenica czy kukurydza) i pieczeń . W pierwszym przypadku zboża należy najpierw odpowiednio ugotować przez kilka minut, natomiast do optymalnego przyrządzania mięsa należy umieścić w koszu kilka małych kawałków naraz, aby zapewnić krótsze i bardziej równomierne gotowanie.
Wyłączny dystrybutor marki Ariete w Polsce
Gero Sp. z o.o.
ul. Połczyńska 126
01-304 Warszawa
+48 (22) 583 10 33
gero@gero.pl
Menu
budowa: Pin Media