Smażone krążki kalmarów w frytkownicy

Smażone krążki kalmarów w frytownicy to niezwykle smaczne i pyszne danie.

Przygotowanie:

 
 

20

Gotowanie:

 
 

12

Czas całkowity:

 
 

31 min

Porcje:

 
 

2

Koszt:

 
 

średni

Kuchnia:

 
 

śródziemnomorska

Smażone krążki kalmarów w frytkownicy

Smażone krążki kalmarów w frytownicy to niezwykle smaczne i pyszne danie.

Przygotowanie:

20

Gotowanie:

12

Czas całkowity:

31 min

Porcje:

2

Koszt

średni

Kuchnia

śródziemnomorska

Składniki na 

2 porcje

Kalmary 500g
Mąka do smaku
Oliwa z oliwek do smaku
Cytrynowy 1

 

Prezentacja

Smażone krążki kalmarów w frytownicy to pyszne danie, które można podawać zarówno jako danie główne, jak i przystawkę. Smażenie we frytkownicy wzmacnia smak owoców morza kalmarów , gwarantując doskonałą chrupkość bez nadmiernego zatrzymywania oleju , w przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia. Dotyk świeżo wyciśniętej cytryny dodaje nuty świeżości, która oczyszcza i zachwyca podniebienie.

Przygotowanie

Oczyść kalmary

Kałamarnicę oczyść pod bieżącą wodą i odrywając od głowy, usuń całą wewnętrzną część wnętrzności. Te ostatnie wyeliminuj nożem, oddzielając w ten sposób je od głowy, z której odetnij część zawierającą oczy i środkowy ząb. W ten sposób pozostaną tylko macki połączone niewielką częścią pozostałej głowy. Przejdź do oczyszczenia ciała, wykonując lekkie pionowe nacięcie na skórze, które należy następnie usunąć, aby uzyskać gładką, białą powierzchnię.

Kalmary pokroić w pierścienie

Oczyszczone kalmary pokroić na desce w krążki o grubości około 1 cm i po ich wysuszeniu przystąpić do oprószenia mąką.

Posmaruj kalmary mąką

Najlepszym sposobem na posypanie mąką, ani za dużo, ani za mało, jest włożenie ich do małej torebki zawierającej mąkę, a następnie przesianie przez sito.

Włóż kalmary do piekarnika

Otrzymane w ten sposób kalmary umieść w koszu frytownicy i spryskaj je olejem za pomocą nebulizatora.

Ugotuj kalmary we frytownicy

Piecz je w temperaturze 180° przez 12 minut, w połowie pieczenia potrząsając koszyczkiem, aby uzyskać równomierne zrumienienie.

Podawaj kalmary

Podawaj je na talerzu wyłożonym papierem chłonnym i 4 plasterkami cytryny.

Oto arcydzieło!

 

 

Frytownice powietrzne:
FAQ i przydatne informacje

Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.