Rozmowa frytkownicy

Chiacchiere przygotowane we frytkownicy to typowy deser karnawałowy: kruche i chrupiące, przywołują wspomnienia balów maskowych

Przygotowanie:

 
 

40

Gotowanie:

 
 

4

Czas całkowity:

 
 

44 min

Porcje:

 
 

4

Koszt:

 
 

niski

Kuchnia:

 
 

śródziemnomorska

Rozmowa frytkownicy

Chiacchiere przygotowane we frytkownicy to typowy deser karnawałowy: kruche i chrupiące, przywołują wspomnienia balów maskowych

Przygotowanie:

40

Gotowanie:

4

Czas całkowity:

44 min

Porcje:

4

Koszt

niski

Kuchnia

śródziemnomorska

Składniki na 

4 porcji

Mąka 250g
Cukier 40g
Jajko 2
Skórka pomarańczowa starty do smaku
Olej z nasion 20 ml
Rum 2 łyżki
Drożdże do ciast 1 łyżeczka

 

Prezentacja

Chiacchiere są delikatnie chrupiące na zewnątrz, kruche i lekkie w środku. Dzięki bardzo cienkiemu cieście powstają słodkie i chrupiące warstwy, frytownica gwarantuje równomierne gotowanie. Chrupkość ciasta łączy się z warstwą cukru pudru , która delikatnie przylega, dając przyjemne połączenie słodyczy i lekkości. Dzięki gotowaniu we frytkownicy można cieszyć się nimi w lżejszy sposób, bez nadmiaru oleju typowego dla tradycyjnego smażenia. Pogawędki na temat frytkownicy to „obowiązkowy” obowiązek dzielenia się nimi z rodziną i przyjaciółmi w okresie karnawału .

Przygotowanie

Przygotuj składniki

Jajka ubić z cukrem (jeśli go nie masz, ubijaj energicznie, aż masa się spieni), następnie stopniowo dodawaj mąkę, olej, dwie łyżki rumu i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać przesiane drożdże.

Rozwałkuj ciasto

Rozwałkuj ciasto bardzo cienkim wałkiem do ciasta, im cieńszy, tym bardziej chrupiący będzie efekt końcowy.

Ciasto francuskie pokroić

Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki pokrój ciasto na małe prostokąty i włóż je na blaszkę do lodówki na 30 minut.

Umieść prostokąty w koszach

Po lekkim posypaniu mąką kosza frytkownicy rozwałkuj chiacchere oddzielnie od siebie, delikatnie naoliwij je małymi pociągnięciami pędzla lub kilkoma kroplami oleju z nasion i smaż przez 4 minuty w temperaturze 200° we frytkownicy, aż będą dobrze złociste.

Podawać z cukrem pudrem

Pod koniec gotowania posypać cukrem pudrem.

I wreszcie… kompletne danie!

 

 

Frytownice powietrzne:
FAQ i przydatne informacje

Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.