Omlet z ziemniakami, cebulą i provolą w frytkownicy
Omlet z ziemniakami, cebulą i provolą w frytkownicy
Omlet ziemniaczany z cebulą i provolą to bogate w smak i łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Przygotowanie:
5
Gotowanie:
40
Czas całkowity:
45 min
Porcje:
4
Koszt:
średni
Kuchnia:
śródziemnomorska
Omlet z ziemniakami, cebulą i provolą w frytkownicy
Omlet ziemniaczany z cebulą i provolą to bogate w smak i łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Przygotowanie:
5
Gotowanie:
40
Czas całkowity:
45 min
Porcje:
4
Koszt
średni
Kuchnia
śródziemnomorska
Składniki na
4 porcji
Ziemniaki
400g
Jajko
5
Spróbuj
100g
Biała cebula
1
Prezentacja
Omlet ziemniaczany z provolą i cebulą można podawać samodzielnie jako danie główne, pokroić w kostkę na smaczną przekąskę lub włożyć pomiędzy dwie kromki domowego chleba, jak za dawnych czasów. Świetnie smakuje w towarzystwie prostej zielonej sałaty lub świeżego sosu pomidorowo-miętowego. Jest to danie bogate i energetyczne , ale gotowanie we frytownicy sprawia, że jest lżejsze dzięki zmniejszonej ilości użytego oleju. Idealnie wyważony pomiędzy miękkością ziemniaków, słodyczą smażonej cebuli i kremową provolą, będzie miękki w środku z lekką chrupkością na zewnątrz.
Przygotowanie
Przygotuj ziemniaki
Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około pół cm i włożyć je do frytkownicy skropionej oliwą i solą. Gotuj je przez 10 minut w temperaturze 180°, od czasu do czasu obracając, następnie dodaj posiekaną cebulę i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut.
Przygotuj jajka i provolę
W międzyczasie w pojemniku ubić jajka i dodać pokrojoną w kostkę provolę.
Kontynuuj gotowanie
Następnie całą mieszaniną polej ziemniaki i dokończ gotowanie przez 20 minut w temperaturze 140°.
Oto arcydzieło!
Frytownice powietrzne: FAQ i przydatne informacje
Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.