Krokiety ziemniaczane we frytownicy

Krokiety ziemniaczane z frytkownicy to pyszne, uwielbiane przez wszystkich danie, doskonałe zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego.

Przygotowanie:

 
 

20

Gotowanie:

 
 

20

Czas całkowity:

 
 

40 min

Porcje:

 
 

4

Koszt:

 
 

niski

Kuchnia:

 
 

śródziemnomorska

Krokiety ziemniaczane we frytownicy

Krokiety ziemniaczane z frytkownicy to pyszne, uwielbiane przez wszystkich danie, doskonałe zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego.

Przygotowanie:

20

Gotowanie:

20

Czas całkowity:

40 min

Porcje:

4

Koszt

niski

Kuchnia

śródziemnomorska

Składniki na 

4 porcji

Ziemniaki 500g
Jajko 1
Czosnek 1
Parmezan 50g
ser Mozzarella 1
Bułka tarta do smaku
Pietruszka 1 kępka
Mąka do smaku
Olej w sprayu do smaku
Sól i pieprz do smaku

 

Prezentacja

Krokiety ziemniaczane smażone na powietrzu są gotowe do spożycia jako przystawka lub dodatek do dania w towarzystwie świeżego sosu pomidorowego lub majonezu smakowego. Dzięki frytkownicy te krokiety są równomiernie i złociste bez dodatku zbyt dużej ilości oleju , ale nadal pozostają super chrupiące, idealne dla każdego podniebienia. Podawać na gorąco, aby mozzarella w środku była żylasta i apetyczna.

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki

Ziemniaki w skórkach gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Zetrzyj ziemniaki

Odcedź ziemniaki i obierz je, a następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków w misce.

Przygotuj mieszaninę

Gdy ziemniaki będą letnie i przestaną być gorące, dodajemy żółtko (białko zostawiając na boku), starty parmezan, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.

Odłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę

Mozzarellę pokroić w kostkę i odłożyć na bok.

Uformuj krokiety ziemniaczane

W dłoniach formuj małe krokiety, nadając im zwężający się kształt, a do środka włóż mały kawałek mozzarelli, upewniając się, że otwór jest szczelnie zamknięty.

Panieruj krokiety

Krokiety maczaj najpierw w mące, następnie w roztrzepanym białku, na koniec w bułce tartej.

Umieść krokiety we frytkownicy

Ułóż nuggetsy na stojaku frytkownicy, uważając, aby nie nakładać się na siebie.

Spryskaj spray olejowy

Lekko spryskaj nuggetsy olejem w sprayu do frytkownicy.

Gotuj we frytkownicy

Smażyć we frytkownicy w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące, obracając je w połowie pieczenia.

A teraz najważniejsza atrakcja!

 

Frytownice powietrzne:
FAQ i przydatne informacje

Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.