Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas całkowity:
Porcje:
Koszt:
Kuchnia:
Składniki na
Ziemniaki | 500g |
Jajko | 1 |
Czosnek | 1 |
Parmezan | 50g |
ser Mozzarella | 1 |
Bułka tarta | do smaku |
Pietruszka | 1 kępka |
Mąka | do smaku |
Olej w sprayu | do smaku |
Sól i pieprz | do smaku |
Ugotuj ziemniakiZiemniaki w skórkach gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. |
||||
Zetrzyj ziemniakiOdcedź ziemniaki i obierz je, a następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków w misce. |
||||
Przygotuj mieszaninęGdy ziemniaki będą letnie i przestaną być gorące, dodajemy żółtko (białko zostawiając na boku), starty parmezan, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny. |
||||
Odłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellęMozzarellę pokroić w kostkę i odłożyć na bok. |
Uformuj krokiety ziemniaczaneW dłoniach formuj małe krokiety, nadając im zwężający się kształt, a do środka włóż mały kawałek mozzarelli, upewniając się, że otwór jest szczelnie zamknięty. |
||||
Panieruj krokietyKrokiety maczaj najpierw w mące, następnie w roztrzepanym białku, na koniec w bułce tartej. |
||||
Umieść krokiety we frytkownicyUłóż nuggetsy na stojaku frytkownicy, uważając, aby nie nakładać się na siebie. |
||||
Spryskaj spray olejowyLekko spryskaj nuggetsy olejem w sprayu do frytkownicy. |
Gotuj we frytkownicySmażyć we frytkownicy w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące, obracając je w połowie pieczenia. |
||||
A teraz najważniejsza atrakcja!
|
||||
Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.
Wyłączny dystrybutor marki Ariete w Polsce
Gero Sp. z o.o.
ul. Połczyńska 126
01-304 Warszawa
+48 (22) 583 10 33
gero@gero.pl
Menu
budowa: Pin Media