Kotlet mielony ze scamorzą i szynką w frytkownicy

Pieczeń mielona, ​​danie o starożytnych korzeniach, przeszło ewolucję w wyniku różnych tradycji kulinarnych świata.

Przygotowanie:

 
 

15

Gotowanie:

 
 

30

Czas całkowity:

 
 

45 min

Porcje:

 
 

4

Koszt:

 
 

średni

Kuchnia:

 
 

śródziemnomorska

Kotlet mielony ze scamorzą i szynką w frytkownicy

Pieczeń mielona, ​​danie o starożytnych korzeniach, przeszło ewolucję w wyniku różnych tradycji kulinarnych świata.

Przygotowanie:

15

Gotowanie:

30

Czas całkowity:

45 min

Porcje:

4

Koszt

średni

Kuchnia

śródziemnomorska

Składniki na 

4 porcji

Mięso mielone 500g
Czerstwy chleb 300g
Tarty parmezan 2 łyżki
Gotowana szynka 50g
Scamorza 100g
Jajko 1 lub 2
Pietruszka 1 kępka

 

Prezentacja

Kotlet mielony ze scamorzą i szynką w frytownicy to proste danie naszej tradycji kulinarnej, które może stać się wyjątkowe dzięki odrobinie dodatkowego smaku, oferując doznania gastronomiczne, które łączą wydajność frytkownicy z otaczającym smakiem klasycznego klopsa . Samo określenie „pollotton” wywodzi się z włoskiego słowa „ polpetta”, które pierwotnie oznaczało zwykłą kulkę mielonego mięsa doprawioną przyprawami. Pieczeń mielona, ​​zasadniczo powiększona wersja tradycyjnych klopsików , jest zwykle uformowana w zwężający się kształt, który może mieć kształt od prostokątnego do owalnego. Przygotowaliśmy wersję o smaku scamorzy i szynki , rozkosz dla podniebienia! To danie, proste i szybkie w przygotowaniu, to prawdziwy triumf w kuchni, idealne do gromadzenia się przy stole rodziny lub przyjaciół. Ceniony przez dorosłych i dzieci, kotlet mielony ugotowany we frytownicy można podawać już w plasterkach i z dodatkiem soczystych dodatków takich jak ziemniaki, groszek, szpinak i różnorodne sosy, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak przebywania na stole.

Przygotowanie

Rozgrzej frytownicę powietrzną

Rozgrzej frytownicę do 180°C.

Przygotuj mieszaninę

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, namoczony i odciśnięty czerstwy chleb, starty parmezan, jajka (dodawaj po jednym i oceniaj konsystencję mieszanki), posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, niezbyt miękką.

Rozłóż mieszaninę

Rozłóż masę mięsną na arkuszu papieru do pieczenia, tworząc prostokąt.

Wypełnij mieszaninę

Na powierzchni mięsa ułóż szynkę i pokrojony ser scamorza lub provola, równomiernie pokrywając środkową część.

Uformuj bułkę z mięsem

Zwiń klops zaczynając od najdłuższego boku, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Posmaruj powierzchnię klopsa odrobiną oliwy z oliwek.

Gotuj we frytkownicy

Przenieś klops do frytkownicy i gotuj przez około 35-40 minut w temperaturze 350 stopni (lub do momentu, aż będzie ugotowany i złocistobrązowy). Sprawdź stopień wypieczenia mięsa za pomocą termometru do mięsa, który powinien wskazywać co najmniej 70°C.

A teraz najważniejsza atrakcja!

 

 

Frytownice powietrzne:
FAQ i przydatne informacje

Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.