Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas całkowity:
Porcje:
Koszt:
Kuchnia:
Składniki na
Mięso mielone | 500g |
Czerstwy chleb | 300g |
Tarty parmezan | 2 łyżki |
Gotowana szynka | 50g |
Scamorza | 100g |
Jajko | 1 lub 2 |
Pietruszka | 1 kępka |
Rozgrzej frytownicę powietrznąRozgrzej frytownicę do 180°C. |
||||
Przygotuj mieszaninęW dużej misce wymieszaj mięso mielone, namoczony i odciśnięty czerstwy chleb, starty parmezan, jajka (dodawaj po jednym i oceniaj konsystencję mieszanki), posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, niezbyt miękką. |
||||
Rozłóż mieszaninęRozłóż masę mięsną na arkuszu papieru do pieczenia, tworząc prostokąt. |
||||
Wypełnij mieszaninęNa powierzchni mięsa ułóż szynkę i pokrojony ser scamorza lub provola, równomiernie pokrywając środkową część. |
Uformuj bułkę z mięsemZwiń klops zaczynając od najdłuższego boku, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Posmaruj powierzchnię klopsa odrobiną oliwy z oliwek. |
||||
Gotuj we frytkownicyPrzenieś klops do frytkownicy i gotuj przez około 35-40 minut w temperaturze 350 stopni (lub do momentu, aż będzie ugotowany i złocistobrązowy). Sprawdź stopień wypieczenia mięsa za pomocą termometru do mięsa, który powinien wskazywać co najmniej 70°C. |
||||
A teraz najważniejsza atrakcja!
|
Odkryj wszystkie najbardziej przydatne informacje na temat frytownic powietrznych i sposobu ich używania do gotowania i nie tylko. Przeczytaj często zadawane pytania Ariete.
Wyłączny dystrybutor marki Ariete w Polsce
Gero Sp. z o.o.
ul. Połczyńska 126
01-304 Warszawa
+48 (22) 583 10 33
gero@gero.pl
Menu
budowa: Pin Media